Treceți la conținutul principal

Budapesta - Viena - Praga sau Road Trip prin Europa Centrala

Data: 24-31 Iulie
Participanţi: Iulia, Ioana, Radu, Eu

Acest post este unul special, ce nu are legatură cu muntele, este rezumatul vacanţei de vară în care ne-am decis să mergem la Praga.

Episodul 1 : Budapesta

Traseul fusese stabilit cu mult timp în urmă, dar nici până în ultima săptămână nu era clar cine o să vină şi cine nu, cu ce maşină sau maşini vom merge. În final, am rămas noi 4, şi pentru că vecinii mi-au tăiat o roată, şi pentru ca primăria mi-a ridicat maşina ce nu incomoda pe nimeni, a fost destul de clar că vom merge cu furia roşie a lui Radu.

Drumul Horezu - Budapesta l-am făcut în 10 ore; şoseaua este ok până la graniţă, dar o data intrat în Ungaria, chiar am simţit o schimbare: iarba era tunsă pe marginea drumului, casele erau mai îngrijite, nu mai erau câini vagabonzi.

Am ajuns la Budapesta seara, autostrada de la Szeged este impecabilă, deşi cam aglomerată.
Budapesta s-a dovedit o surpriză plăcută, am rătăcit pe străzi căutând hostelul şi am rămas cu o impresie plăcută. Întreg centrul arată precum zona 'Izvor-Eroilor-Calea Victoriei' dar este mult mai mare. De fapt, Budapesta este foarte întinsă, mai mare ca Bucureştiul. În permanenţă am căutat să o compar cu Bucureştiul, iar în final concluzia e clară: Bucureşti - Budapesta : 0 - 1

Strada unde se află hostelul:


Am decis să facem o mică plimbare, pentru a ne obişnui cu locul şi pentru a ne dea seama ce putem vizita a doua zi. Străzile sunt mai frumoase, clădirile vechi, cu diferite decoraţii pe pereţi sau la fereste, sunt cele care fac diferenţa. Nu am vazut blocuri comuniste, nu am văzut câini, nu sunt atât de multe maşini pe stradă.


Sunt şi aurolaci si homleşi pe stradă, este şi mizerie şi praf, dar asta nu m-a deranjat foarte tare. Se simte un aer mai cosmopolit, e multa agitaţie in Budapesta, e altfel decât la Bucureşti.

Pentru că nu aveam hartă, am rătăcit prin centru. Am ajuns la Dunăre, peste podul Erzebeth (Elisabeth) şi am fost surprins că Dunărea e atât de mică. O mai văzusem la Galaţi. Aici însă e luminată, amenajată, folosită în scop turistic. Dunărea de pe podul Erzebeth:


Podul Erzebeth:


Am decis să facem un tur cu una din bărcile de pe Dunăre, pentru ca deja era târziu şi eram cam obosiţi, dar nu voiam înca la somn:).

Zona hotelurilor de 5 stele:


Turul cu bărcuţa m-a adormit de tot. O tanti îmi tot povsetea în franceză despre clădiri şi istorie, dar pe mine m-a luat somnul şi am moţăit într-una.

Chain-Bridge văzut de pe vaporaş:


Era cam frig, ne-a bătut vântul până am îngheţat. Eu venisem pregătit de zile toride, cu echipamentul de turist cocalar: şort şi multe tricouri. Mare greşeală. :))

A doua zi a plouat întreaga zi aşa că ne-am limitat plimbarea destul de mult. Am decis să urcăm cu funicularul pana la castelul Buda. Daca nu ar fi plouat ar fi fost mult mai frumos.

Budapesta văzuta de pe terasa castelului Buda:


Parlamenul si Dunărea văzute din acelaşi loc.


Am mers apoi la piaţa Eroilor. Văzusem poze, îmi plăcea că aduce puţin cu Place de la Concorde. Din nou ploaie şi frig.


Am avut ocazia să mănânc un gulaş delicios la un restaurant din zona acestei pieţe. Nu ştiu cum se prepară la noi în ţară dar cel pe care l-am mâncat a fost foarte bun.

Din nou la parlament, plimbându-ne pe străduţe:

O poză cu Dunărea, şi am pornit la drum căci seara trebuia să fim la Viena pentru a ne putea caza.


Budapesta mi-a făcut o impresie bună dar nu grozavă. Nu se compara cu Amsterdam sau Paris, dar este mult mult mult înaintea Bucureştiului. Cred că voi reveni cândva aici pentru a vedea mai mult, sperând la vreme mai bună.

Din nou pe autostradă, din nou regrete ca România se zbate în sărăcie, ca noi nu avem şosele şi nici nu vom avea curând...

Comentarii

  1. Mai Cata, si din piata Eroilor, treceai strada, mergeai pe podul de acolo si in dreapta era castelul cu statuia "dubioasa". N-o mai ratezi data viitoare! :)
    Raluca
    PS Auzi, da' eu de ce trebuie sa fiu mereu anonim la tine aci?? Ca eu nu vreau sa-mi fac smecherie de-asta :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi la el "Anonim spunea..." Da' am si eu nume :(((

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Munţii Ciucaş - Culmea Gropşoarele

Data : 1 mai 2010 Participanti : eu,Virgil,Bogdan,Radu,Oana,Cipi,Nona,Raluca,Cosmin,Elena Locatie : statiunea Cheia, muntele Rosu, culmea Gropsoarele Ruta : Bucuresti-Ploiesti-Cheia (DN1A - asfalt acceptabil, drum destul de aglomerat) Altitudinea maxima atinsa : Vârful Gropsoarele: 1883m Diferenta nivel : 1883 - 1280 = 603 m Traseu : cabana Muntele Rosu - La Rascruce (marcaj triunghi rosu pe fond alb). Un nou weekend , o noua încercare de a urca pe munte. Pentru ca era 1 mai, a fost mai usor sa ne mobilizam ceva mai multi pentru o iesire, asa ca, sub pretextul unui gratar am pornit catre Cheia, jud. Prahova. Gândul meu era însa sa urc pe munte, si gasisem deja un traseu de o ora si jumatate. Ne-am gândit ca gibonii se vor duce pe valea Prahovei, si ca pe aici va fi liber, însa cei 140 de km dintre Bucuresti si Cheia au fost facuti cu greu. Giboni erau si aici, masinile nu erau însa asa luxoase ca pe centura Ploiestului unde am ramas si noi blocati 15 minute alaturi de stoarfe ieftine

Vârful Moldoveanu - 14 ore de marş prin masivul Făgăraş

Data: 27-29 August Participanţi : ecoXtrem Locaţia: Munţii Făgăraş Traseu efectuat: Complex Sâmbata de sus - Salvamont Sâmbata - Fereastra Mare a Sâmbetei - Valea Rea - Vârful Moldoveanu şi retur :) Se plănuise de ceva vreme ieşirea pe Moldoveanu, în Făgăraş, iar eu îmi doream mult să ajung acolo. Ne-au avertizat că o sa fie dur, că o sa mergem 14 ore aşa că am fost câteva seri la alergat prin Poli, în speranţa că ...fac ceva condiţie fizică. Un pic de dezamăgire când nici Radu, nici Ioana, Costi sau Virgil nu au mai vrut sa vină, dar entuziasmul meu a ramas încă la cote înalte, aşa că vineri dimineaţa, la ora 5.30 eram singurel în Gara de Nord. (nu chiar singurel, ci cu cei de la EcoXtrem, it's a way of saying..). Toata pofta de munte pe care o acumulasem s-a pierdut pe drumul lung către Braşov,în aşteptarea de 2 ore din gara din Braşov, şi în trenul desprins dintr-o ţară africană care ne-a dus din Braşov până în Ucea. Ca să nu stau în gară 2 ore, am dat o tură prin Braş

Weekend în Olanda

Când : 19-20 Octombrie 2013 Participanți : eu, Jose, Alina și Vali Ruta : Bruxelles - Amsterdam - Delft - Gouda - Rotterdam - Bruxelles English version will be added soon! Ziua 1: Vali și Alina au venit din nou în vizită pe la mine (ce bine!) și pentru că Bruxelles e cam mic și au cam văzut tot data trecută, am decis să încercăm puțin Olanda. Deși planul inițial era să ne ”facem de cap în Amsterdam”, am decis că e mai bine să facem un mic tur al Olandei. Așa că sâmbătă dis-de-dimineață demarăm. Nu înainte ca Alina să se plângă că e prea noapte afară ca să deschidă ochii și să coboare din pat! E adevărat, aici suntem mai la nord și soarele răsare mai târziu și apune devreme iarna. Și am pornit la drum. În doar 2 ore suntem deja la Amsterdam. Traseul e foarte simplu: prin Antwerp, Breda și apoi Utrecht tot pe autostrăzi mergem. Nu ne-am putut abține să nu remarcăm cu tristețe că România nu va avea niciodată o astfel de infrastructură: 6 benzi pe sensul de mers, asfalt imp